Mats Nilsson's Blog

Inget är omöjligt vissa saker tar bara lite längre tid att göra

En glad start efter uppehållet.

leave a comment »


Som ni redan vet så tog min semester slut nyligen. Igår var första jobbdagen i studion och första kunden var en liten tjej som skulle bli fotograferad. Barnfotografering är ett av de roligaste jobb man kan göra tycker jag, det är alltid en kamp med tiden men jag har väldigt roligt under den korta stund jag jobbar med barnet. Barn har inte så mycket tålamod, så det gäller att jobba snabbt. Barn som inte har lärt sig gå är lite lättare, när de väl har lärt sig gå, ja då har man jobb.

Denna lilla flicka som skulle bli porträtterad hade lärt sig gå, men hon var ovanligt tillmötesgående, väldigt lugn och stod faktiskt stilla lite då och då. När jag jobbar med barn så låter jag alltid föräldrarna/föräldern vara med, enklare för mig eftersom jag inte har någon assistent. Föräldrarna/föräldern hjälper till att hålla barnet på gott humör samt placerar barnet på den plats som jag anvisar. Har man för brått med att starta så blir barnet lätt stressat och blir ofta väldigt kameraskygg, enklast är att låta som i detta fall flickan, gå runt och bekanta sig med studion, bekanta sig med mig. När väl det är gjort så brukar det gå mycket bättre.

Nu skulle det göras en vanlig porträttserie och då är det viktigt för mig att göra det så varierat som möjligt, stående, sittande, helbild, halvbild och ansiktsbild. Ibland så byter jag bakgrund men oftast bara om det är lite äldre barn, äldre tål en lite längre session. De minsta barnen klarar oftast bara 15 min sen har de tröttnat. Efter ca 15 minuters aktivt fotograferande så var jag klar, 68 bilder gjordes. Tittade lite snabbt i kamerans display för att kolla så jag hade fått med allt jag ville, jag har ju en möjlighet att försöka 5 minuter till, om det är något jag känner skulle behöva göras om eller komplettera. Föräldern får en modellrelease att skriva på, där jag får skriftligt veta om jag får använda bilderna på min webbplats eller i annan marknadsföring. Jag använder även uppgifterna till mitt kundregister och för att kunna skicka ut bilder och faktura till kunden när jobbet är klart.

Som jag sa innan, barnfotografering är roligt! Men roligast är nog när jag för över bilderna datorn och ska granska och sortera. Då blir man glad, alla dessa roliga miner som barn gör, ibland så kan jag komma på mig själv sitta och skratta åt alla dessa härliga miner som barn har. Det kan vara allt ifrån glada till ledsna miner, svåraste biten är att välja ut bilder från en barnfotografering. Alla känns så bra ibland, men bilder som är oskarpa och felexponerade slängs alltid.

Här kommer en bild från gårdagens fotografering

Canon 5D MarkII 70-200 2,8 IS  1/125 sec bl 8

Canon 5D MarkII 70-200 2,8 IS 1/125 sec bl 8

Written by MatsNilsson

augusti 4, 2009 den 8:32 f m

Publicerat i Porträtt

Tagged with

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: