Mats Nilsson's Blog

Inget är omöjligt vissa saker tar bara lite längre tid att göra

Hantverk

with 17 comments


Det som slår en när man börjar tänka tillbaks på gamla tider och hur saker gjordes, är att tiden var av sekundär betydelse, saker och ting tog väldigt lång tid att tillverka och att det fick ta den tid det tog helt enkelt.

Jag var och besökte en Hantverk och medeltids plats utanför Markaryd en söndag på semestern. Jag hade ingen aning om vad det var för något mer än att det skulle skildra medeltiden. Tog två kameror med mig så att jag skulle kunna göra lite olika bildutsnitt utan att behöva byta linser.

Det första jag fick se när jag kom fram var ett stort tältläger med en massa aktiviteter, allt ifrån matlagning till smide. Någon utvann järn av malm, någon gjorde mynt, det täljdes i trä och stickades strumpor m.m. Det var då det slog mig att tiden för att tillverka något var av sekundär betydelse. Om man jämför idag när något ska tillverkas så ska det helst vara klart igår, men på den tiden fick det ha sin gång oavsett tidsåtgång. Stod och tittade på en kvinna som gjorde ullgarn, det gör man inte i handvändning precis, jag funderade på när man klippte fåren, vilken tid på året, kom fram till att det görs säkert på våren.(Vilket får vill stå utan ull på vintern:) ) Börjar man då att göra ullgarn och sen ska sticka lite kläder till vintern,lite strumpor och kanske någon kofta, ska det då göras till hela familjen så blir det ju lite ull som ska förädlas. Snacka om arbete och tid, tur man inte levde på den tiden. Visar här lite olika bilder på vad som gjordes under denna Medeltidsvecka i Örnafälla utanför Markaryd. Kanske intressant för någon.

Skomakare

Skomakare?

Silversmide

Tennstöpning (blev rättad, ej silversmide som jag först trodde. Tack Endre Fodstad)

Framställning av ulltråd (Hittade inget ord för vad det egentligen heter)

Spånadsarbete ( efter hjälp från Vicki )

Myntslagare

Myntslagare

Smed

Smed

Snickare

Snickare

Smältugn för att framställa järn ur malm

Smältugn för att smälta ner järn

Written by MatsNilsson

augusti 4, 2009 den 2:28 e m

Publicerat i Foto

Tagged with

17 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. hejhopp…

  solen och och stranden har varit aktuell i några veckor..å solen å värmen verkar bestå…nästan så jag börjar längta till hösten….har suttit å kikat runt i din blogg…silversmed, engång för tusenelva år sedan så hade jag funderingar på att bli det…men så blev det nu inte 😉

  ha en fin dag….här vankas kvällsdopp i älven

  monartic

  augusti 4, 2009 at 3:01 e m

  • Hej och hopp på dig också! Du är så välkommen att kika runt, trevligt att du lämnade en hälsning också.
   Silversmide ser onekligen intressant ut fast jag vet inte om det skulle passa mig. Jag hade nog bränt av mig fingrarna, verkar vara väldigt varmt.
   Hälsningar Mats

   MatsNilsson

   augusti 5, 2009 at 2:52 f m

 2. Kul att se lite bilder från hantverkslägret – våra grannar är i allra högsta grad involverade i detta, dock ingen av de på bilderna. Jag ska genast skicka skicka din länk till dem.

  Hälsningar Marie

  ps ulltråd = garn 🙂

  Marie

  augusti 4, 2009 at 7:23 e m

  • Tack Marie! Klart som korvspad att det heter garn, vet ju till och med min hund:) Ibland så funkar inte hjärnan som det ska. Det ligger en länk på min hemsida med lite fler bilder från hantverkslägret. http://www.studiotraffs.se
   /Mats

   MatsNilsson

   augusti 5, 2009 at 2:47 f m

 3. ”framställning av ulltråd” etc kallas för spånad. Kommer förstås av ordet spinna. Och gäller även annat garn än ull. Spånadsarbete tror jag även innefattar kardning, vilket är vad din bild föreställer.
  Tack för fina bilder!

  Vicki

  augusti 5, 2009 at 5:46 f m

  • Tack så hjärtligt Vicki. Jag försökte googla lite för att se om det fanns något samlingsnamn på detta arbete men du hann före mig. Tack än en gång och tack för besöket på min blogg.
   Med vänliga hälsningar Mats

   MatsNilsson

   augusti 5, 2009 at 11:24 f m

 4. Hei der! Bra bilder fra Hantverkslägret. Det øverste bildet er av skomakeri, det stemmer.

  Selv om damen i sølvsmedbildet rent faktisk ER sølvsmed i det virkelige liv, er det tinnstøping hun driver med på selve bildet. Det at det ikke er så lett å se forskjell på nystøpt eller polert tinn og sølv ved første øyekast er vel også mye av grunnen til at mye pynt for vanlige mennesker i middelalderen enten var laget av tinn eller fortinnet.

  Ullbearbeidingen heter karding på norsk. I kurven ligger det en spinnerokk, som man spinner ferdigkardet ull på.

  Endre Fodstad

  augusti 5, 2009 at 11:20 f m

  • Tack så väldigt mycket! Ska genast ändra till tennstöpning. Trodde faktiskt att det var silversmide, det såg så ut. Borde kanske ha stannat till och pratat med henne, Det var så mycket att se så vissa ställen sprang man förbi. Ska ta det som en lärdom till nästa gång jag är ute och fotograferar den här typen av bilder.
   Med vänliga hälsingar Mats

   MatsNilsson

   augusti 5, 2009 at 11:34 f m

   • Jamen det er jo bare å spørre, vi setter alltid pris på folk som er interesserte i det vi driver med! 🙂

    Det blir sikkert flere Hantverkslägre på den samme plassen – følg med på http://www.hantverkslagret.org

    Så forresten at Vicki allerede hadde svart på det om ullspinneriet.

    Endre Fodstad

    augusti 5, 2009 at 1:44 e m

 5. Jag hoppas nu innerligt att det faktiskt är kardning bilden föreställer (när mitt namn står där å allt…:-). Jag har kardat & spunnit ull i mitt liv, men använde då betydligt tätare kardor. Vid närmare betraktning kanske det är kamning som pågår på bilden, och då är frågan om det är ull eller rentav lin som kammas, ullen har väl sällan så långa fibrer (hårstrån) som bilden verkar föreställa (men nog ser det mer ut som ull, tillsammans med allt annat runt om henne). Om du vill vara heltäckande och generell kan du nog skriva ”spånadsarbete” som bildtext.

  / Vicki (som saknar att hon inte kunde delta i lägret)

  Vicki

  augusti 6, 2009 at 9:52 e m

  • Hej Vicki! Ull är jag hundra procent säker på att det är. Jag ändrar till spånadsarbete så blir det inte fel i alla fall. Tack för att du håller koll på mig och min dåliga kunskap om detta hantverk 🙂
   Har du inte sett det innan så finns det fler bilder på min hemsida om detta lägret http://www.studiotraffs.se
   Tråkigt att höra att du inte kunde deltaga på det lägret men som Endre Fodstad sa i ett inlägg så kan det bli fler gånger på samma plats
   Hälsningar Mats

   MatsNilsson

   augusti 7, 2009 at 10:17 f m

 6. Hmmm. Når jeg kikker på det nederste bildet husker jeg forresten at den ovnen ikke ble brukt til å lage jern fra malm. Han brukte den til å lage stål fra jernbarrer. En jernmile er gjerne betraktelig større.

  Endre Fodstad

  augusti 7, 2009 at 2:13 e m

  • Så mycket fel jag har. Tack för att du rättar mig, när jag stod och lyssnade så hörde jag kanske inte hela processen, tyckte att han sa att han framställde järn av malm, fast han visade visserligen en järnstång också. Det var nog det han menade att han smälte denna järnstång.
   Tack Endre

   MatsNilsson

   augusti 7, 2009 at 2:20 e m

   • Det han vel egentlig gjør er å sette jernstangen ned i smelteovnen. Denne får så lov til å ”trekke til seg” karbon mens den siger ned i smelteovnen. Til slutt kan man (om man ikke har hatt for høy temperatur på ovnen og drevet karbonen ut igjen)så ta en litt porøs klump stål ut i bunnen. Teknikken er kjent tilbake til 1700-tallet i litt avsides strøk i Skandinavia, men det kan godt være den er eldre.

    Endre Fodstad

    augusti 7, 2009 at 2:23 e m

 7. ”Ullarbeterskan” på bilden kammar ull med ullkammar. Hon drar ut ett förgarn som sedan kan spinnas till kamgarn.
  Ytterligare en ullkam ligger i korgen med kardor och slända.

  Birgith

  oktober 2, 2009 at 1:34 e m

  • Tack för informationen! När jag läste ditt inlägg så kom jag ihåg vad hon sa hon gjorde, ibland så behöver man bli påmind, fullt i hjärnkontoret verkar det som 🙂

   MatsNilsson

   oktober 2, 2009 at 5:09 e m

 8. Ullen som spinns till garn klipps på hösten.Tackornas höstull är av finare kvalitet än vårullen som ofta är mer skräpig och sliten efter lamning.

  Birgith

  oktober 2, 2009 at 1:41 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: