Mats Nilsson's Blog

Inget är omöjligt vissa saker tar bara lite längre tid att göra

Fotokurs! 2012/03/11

leave a comment »


Då har man varit ute med en ny kull fotokursare. Första praktiska övningarna för nybörjarkursen, tid, bländare, iso och en massa andra konstiga ord. Måste säga att det är bra kursdeltagare, alla lyssnar och gör vad jag säger. 🙂 Efter en omskrivning av mitt kursmaterial så har det blivit lite bättre flyt i kursen. Verkar som om det har blivit lite lättare att förstå hur kameran fungerar för kursdeltagarna.

Alla jobbade i manuellt läge idag, de koncentrerade sig på skärpedjup och dess betydelse för bilden. De fick även en uppgift att utreda vilken längsta tid de kunde använda sig av innan det blev skakningsoskärpa med den utrustning de har. Först utan bildstabilisering och sen med stabilisering, det är väldigt viktigt att de vet vilka tider de kan jobba på när de inte har tillgång till stativ eller något stöd. Sen fick de prova på att använda de olika mätmetoderna kameran har, för att göra det enkelt för dem så använde vi bara spotmätning och flerfältsmätning.

De fick även möjlighet att bekanta sig med de automatiska funktionerna bländarförval och slutartidsförval. Då får de lära sig det här med exponeringskompensation, som man ibland måste ta till för att göra bilden rätt exponerad. När man då lägger ihop automatiken exponeringskompensationen och spotmätning, så kan det bli lite jobbigt att hålla reda på saker och ting, men jag tyckte de skötte sig riktigt bra.

Nu blir det ett teoripass till innan nästa praktiska övningar, och då rör jag ihop det lite till genom att blanda in blixten för att göra bilder, samt att de ska få träna på att panorera och hitta rätt tider så att panoreringen blir så bra som möjligt.

Eftersom vi höll till vid Getesjön med våra praktiska övningar så gjorde jag en bild på den mest omtyckta fågeln vi har här i Markaryd. 🙂  Ett fint litet porträtt fick det bli.

Hur kan man tycka illa om denna söta fågel.

Written by MatsNilsson

mars 11, 2012 den 4:35 e m

Publicerat i Fågel, Foto, Naturbilder, Porträtt

Tagged with

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: