Mats Nilsson's Blog

Inget är omöjligt vissa saker tar bara lite längre tid att göra

Rundgång!

with 4 comments


Livet går runt och runt i en evig cirkel. Upprepningar med små små förändringar. Inget fel i det, kan ibland kännas tryggt, kan ibland kännas tråkigt. Men man kan inte klaga på det, för man har all makt att förändra om man vill. Själv så tycker jag att det kan kännas skönt att inte alltid kasta sig ut i det okända, min personlighet är nog åt det trygga hållet. Visst finns det tillfällen där jag skulle vilja göra en massa annat, men då kommer den trygga lille mannen på min axel och knackar på. Talar om för mig vilka konsekvenser det blir om jag gör si eller så.

Mitt bildskapande kan kanske kännas som om jag väljer den trygga vägen, att jag inte är modig nog att förändra, att gå i säkra spår. De personer som tittar på mina bilder tycker kanske likadant. Men jag tror nog att jag bryter ny mark ibland, men är kanske lite försiktig med att visa det, låter andra gå före ibland. Med åren så har jag tagit mer plats, visat vem jag är och visat att jag kan göra förbannat bra bilder. Idag så skäms jag inte ett dugg för mina bilder, talar gärna positivt om mina bilder. Mitt bildspråk speglar mig väldigt mycket, det talar nog om vem jag är egentligen, väljer min egen väg. Står för mina åsikter och är inte blyg för att tala om det heller. Öppen för andra idéer men tar inte till mig det direkt, kanske håller jag på det lite för att känna efter om det funkar för mig.

Tittar jag på andra fotografer så kan jag se mycket likheter med mina bilder hos dem men samtidigt så finns där olikheter, tekniken som används för att skapa bilderna skiljer sig lite, sättet att komponera och använda sig av olika utryck i bilderna skiljer också. Det är inte alltid den svåra vägen som gör att bilder blir bra, det enkla kan vara väl så bra i vissa sammanhang. Det finns väldigt många fotografer ute i landet som väljer den enkla vägen, som inte åker jorden runt för att göra fantastiska bilder på ovanlig natur, ovanliga djur. Många använder naturen som finns runt om dem i deras närområde. Inte för att jag tycker en bild är bättre för att den görs i närområdet, men det säger en hel del om fotografen. Att jaga bilder runt om i världen för att stilla betraktarens hunger av ovanliga bilder är en lyx få förunnat, hade inte haft något emot det alls. Men jakten på bilder hade nog gjort mig trött, att hela tiden jaga runt för att hitta än mer ovanliga bilder. De fotografer som jobbar mycket i sitt närområde är nog tryggare i sitt bildskapande, de har inte satt den pressen på sig och behöver inte sätta den pressen på sig heller, tror jag.

Själv så gör jag gärna bilder i närområdet, en positiv effekt av detta är att jag kan promenera till min platser. Gör att bilen inte behövs användas så väldigt ofta. Men visst vill jag åka iväg, när jag är i min mest intensiva bildskaparperiod så åker även jag ut till olika ställen för att göra bilder. Våren är en sådan period som jag gärna åker några mil för att göra nya bilder. Men jag är rätt bekväm av mig så det blir oftast inte några längre sträckor.

Drömresor har jag som säkert de flesta naturfotografer har. Om det är för att få den unika bilden eller om det är för den fantastiska miljö/historia platsen har låter jag vara osagt. Vet faktiskt inte. Men min drömresa har växlat under många år, just nu är det Island som lockar mest. Men det har funnits andra ställen också. Nya Zeeland, Afrika och med det menar jag faktiskt hela kontinenten, inte bara en safari resa på någon savann. (Fast det hade givetvis fungerat med en sådan resa också.) USA finns också på min lista, Sydamerika med Peru och Brasilien finns också med. Men av ekonomiska skäl så kommer jag inte kunna genomföra så värst många sådana resor. Så just nu är Island den resa som känns mest åtkomlig. När den blir av vet jag inte men förhoppningsvis så finns det en chans att åka dit när jag fyller 50.

Rubriken Rundgång syftar på något så enkelt som våran lilla runda vi går med hunden, platserna som vi går förbi och har gått förbi väldigt många gånger. Hundratals bilder har det blivit från våran hundpromenad och än så finns där så mycket mer att göra. Naturen är inte så värst unik, men med lite fantasi så kan man göra väldigt mycket. Halva rundan består av villakvarter, så cirka 2 kilometer är ren natur. Blandat med barrskog, lövskog och lite sjöar. Idag blev det 2 bilder, i slutet av naturrundan innan villakvarteren. Multiexponering och rörelser. Både enkelt och svårt. Det svåra idag var att jag inte hade stativ med mig.

Byasjön vid fornminnet.

Byasjön vid övergången mellan sjöarna Lokasjön och Byasjön

 

Written by MatsNilsson

februari 16, 2013 den 1:56 e m

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Vackra bilder bilder som följde dina tankar. Och tankar är intressanta att läsa. Lika intressanta som att se bilderna.
  Det är många ställen man skulle vilja åka till, men ekonomin sätter ofta stopp och det gör även jobbet. Men nu har jag intresseanmält mig till en resa till Tjernobyl på hösten. Några dagar bara men kostar en hel del. Men det är en del av världen som man inte kan resa bara själv utan får bli i grupp. Så allt ingår i priset.

  Antonia

  februari 16, 2013 at 4:13 e m

  • Tack Antonia!
   Visst ställer ekonomin och jobbet till det med våra resedrömmar. Men jag brukar trösta mig med att resan blir så mycket bättre när man har fått längta lite extra efter den. Tjernobyl låter väldigt intressant, hade gärna gjort en resa dit också. Att få se på närma håll hur naturen försöker reparera sig efter en sådan olycka hade varit väldigt intressant. Även hur människorna i närområdet har påverkats. Det är ju en plats som kan lära oss hur vi ska ta hand om oss och vår natur.

   Vänligen Mats

   MatsNilsson

   februari 17, 2013 at 8:42 f m

 2. Riktigt läckra bilder mats … väl mött till våren ! Ha de thorsten

  Thorsten

  mars 5, 2013 at 1:58 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: