Mats Nilsson's Blog

Inget är omöjligt vissa saker tar bara lite längre tid att göra

Reseberättelse från Fjällbacka!

with 5 comments

Fjällbacka 2011 Foto Mats Nilsson

Några dagar i Fjällbacka

Emmy har endast 3 dagar ledigt från sitt sommarjobb som stämmer överens med Mats och min semester så därför får det bli en mini-semestervecka denna gång. Att det just blev Fjällbacka var för vi ville till skärgården. Emmy hade önskemål om Stockholm men det tyckte pappa i huset var lite långt att köra så då blev det västkusten. Mycket bra val tycker jag då jag inte varit där sedan 1987.

Måndag 18 juli

På morgonen kommer svärfar och hämtar Flexi. Vi äter lite frukost och kommer iväg vid niotiden.

Vid Björkängs vägkrog gör vi ett stopp för att besöka toalett och köpa varsin baguette till kaffet vi har med oss. Vi fortsätter mot Fjällbacka och vandrarhemmet vi ska bo på. Åslerödscamping och vandrarhem har vi bokat rum på. Vi checkar in och kollar in vårt rum. Balkong med utsikt mot alla husvagnar och husbilar. Vandrarhemmet vi bor på ligger ca 2,5 km från själva Fjällbacka. Lite lantkänsla. Innan vi kör in mot Fjällbacka äter vi vår medhavda kycklingsallad på balkongen. Nedan för står några hantverkare från orten och pratar. Vilken härlig dialekt de har 🙂

Inne i Fjällbacka strosar vi runt i båthamnen. Ser alla segelbåtar och motorbåtar. Både och Mats och jag påminns om då vi seglade med våra respektive kusiner i vår barn/ungdomstid. Tyvärr har inte Emmy fått vara med om denna upplevelse … ännu, kanske kommer i framtiden.

Utsnitt över Fjällbacka båthamn. Foto Mats Nilsson

När vi står där på bryggan och tittar vi upp mot berget ser vi en väg/trappa upp mot bergväggens topp. Emmy tycker vi ska gå upp dit och jag tänker, ”det där går nog aldrig pappa med på”. Men han gör mig förvånad och vill gärna gå upp dit. Vi hittar vägen upp.

Foto Lotta Nilsson

Många trappor är det! Foto Lotta Nilsson

Kungsklyftan med uppgång till Vetteberget. Ett antal trappsteg att bestiga. Verkligen värt besväret.

Utsikt över Fjällbacka skärgård Foto Lotta Nilsson

Utsikt över Fjällbacka skärgård Foto Mats Nilsson

Efter en del fotograferande sätter vi oss ner och bara njuter av utsikten innan vi tar trappan ner igen och går denna gång genom Kungsklyftan.

Kungsklyftan! Foto Mats Nilsson

Hungern börjar komma och vi letar rätt på ett ställe där vi kan äta ikväll. Hittar längs kajen ett nyöppnat ställe som heter Richters. Vi bokar plats till kl. 18.00 och går en liten promenad innan vi ska äta. Jag går in på en konstutställning där Alina Witwitzka  ställer ut färgglada bilder. Blir glad av att titta på alla dessa granna färger. En liten blandning av Chagall och Matisse, så skulle man kunna beskriva hennes bilder.

På Richters äter Mats och jag kummel med potatis och nyskördade grönsaker. Emmy beställer en club sandwich. Riktigt gott, fisken smälter i munnen. Kunde dock varit större portion tycker Mats.

Kummel med nypotatis och säsongens grönsaker. Mobilbild Foto Mats Nilsson

Innan vi åker tillbaks till vandrarhemmet köper vi med oss en kortlek. Skitgubbe tror jag det var vi spelade. Tre omgångar blir det sedan tröttnar vi på detta. Ja, jag tröttnade nog redan innan vi började spela:)

Tisdag 19 juli

Vi vaknar och kokar lite vatten så vi kan få i oss lite snabbkaffe innan vi beger oss iväg ut på dagens  strapatser. Vi kör ner till Fjällbackas fiskaffär och köper med oss varsin baguette. Emmy och jag väljer varsin med kräftstjärtar och räkor som de kallar ”Bomben” och Mats en med någon typ av skagenröra. 217:-,  billigt ;). Mycket goda var de.

Skruvhornsget "Nordens Ark" Foto Mats Nilsson

Vi kör till Nordens Ark för att titta på de utrotningshotande djuren. Jag blev glatt överraskad av att det var så roligt att gå där. Jag är annars inte så road av att titta på de instängda djuren, tycker mest synd om dem. Men här var det annorlunda än de djurparker jag varit innan på. Ölandsdjurpark gillade jag inte 😦

Kliar tigern på huvudet! Foto Lotta Nilsson

Vi börjar med att titta på tigrar, manvarg som ser ut som en räv på styltor.

Manvarg "Nordens Ark" Foto Mats Nilsson

Går vidare för att se lodjur men ingen visar sig till Mats stora besvikelse. Vi får däremot se amur- och snöleopard.

Amurleopard "Nordens Ark" Foto Mats Nilsson

Snöleopard "Nordens Ark" Foto Mats Nilsson

Vid halv ett tiden är det dags för matning av järv. Så gulliga dessa små järvar är!

Järv "Nordens Ark" Foto Mats Nilsson

Ett gäng med barn som är ute på expedition är med och matar järvarna. Gott om folk är det som står och tittar på matandet. Efter åt när det är dags för folkmassan att gå vidare så är det 2 små barn som kommit från sina föräldrar som värdarna på djurparken tar hand om och söker efter deras mamma eller pappa. Då är man glad att man har en 17-åring med sig som kan ta hand om sig själv:)

Fjälluggla "Nordens Ark" Foto Mats Nilsson

Mats vill sedan gå och titta på vargarna, Emmy och jag har redan fått en skymt av dem när vi stod i kö till toan. Mats går före då han hade bråttom att få se vargen. Han lyckas få se vargen men får ingen bild på dem. Eftersom jag och Emmy går saktare så ser vi att de framför oss pekar inåt skogsdungen, vi förstår det måste vara vargen som visar sig. Mats är inte där, redan gått förbi. Emmy och jag skyndar oss upp med kamerorna och lyckas få bild på dem. Mina blir inget vidare men Emmy lyckas med något. Vi försöker få kontakt med Mats via mobil men inget svar. När vi sedan berättar vad vi har sett undrar han varför vi inte ringde, men det gjorde vi ju….. Han har mobilen på ljudlöst!

Varg "Nordens Ark" Foto Emmy Nilsson

Efter rundan i djurparken går vi till lodjurs inhägnaden igen för se om vi kan se något lodjur nu. Efter 3 pars ögons spanande utan resultat ger vi upp.

Vi kör via Smögen hemåt igen. Tänkt först parkera på parkeringen vid Smögenbryggan men när Mats får veta att de tar 28 kr/tim så får vi sätta oss i bilen igen för att parkera någon annanstans. Vi har tur, hittar gratis parkering, max 2 timmar vilket passar smålänningen:) Vi går ut till klipporna och njuter av utsikten medan vår dotter gör lite bilder.

Foto Mats Nilsson

Vi går en runda ner mot Smögenbryggan för att se folkvimlet där.

Vägen till Smögenbryggan. Foto Mats Nilsson

Väl hemma i Fjällbacka igen köper vi med oss Thai take away mat. Igår åt vi dyrt så idag får det bli budget:) På balkongen äter vi vår kvällsmat. Lite öl till maten är gott, så Mats vill ha en öl till och det får han, men den har stått i kylen så den frusit! Kommer enbart skum när han öppnar den och sedan är det is! Stackare, han får nöja sig med en öl ikväll:)

Emmy och jag går ner en runda till Fjällbacka, hittar en gångstig in till byn som går genom åker och skog. När vi går där så ser vi rådjur som betar på åkern.Jag ringer till Mats för att tipsa ifall han  är sugen att göra några bilder där. Tack, men han är för trött. Emmy retar sig på mig för jag ringer och menar att rådjur kan vi väl se lite överallt. Rätt men det är väldigt snyggt där de står. Jag försöker göra bild på det och lyckas sådär.

Foto Lotta Nilsson

Väl inne i Fjällbacka är det ett fasligt liv.  Segelveckan har anlänt till Fjällbacka. I båthamnen är det massa ungdomar som har partaj och en massa poliser och ordningsvakter håller koll på det hela. Vi sätter oss på en bänk för att titta på spektaklet ett tag. Jag tycker synd om de båtgäster som lagt till där av andra orsaker än att partaja. Emmy  tycker att det var något ”man får ta” om man åker dit. Och kanske det är så, vet man att Segelveckan anländer så är det fest som gäller.  Får väl erkänna att hade jag varit i hennes ålder så hade jag nog också tyckt det var kul. Emmy vill hit nästa år med sina kompisar och festa, tror jag det!

Solnedgång över Fjällbacka Foto Lotta Nilsson

Innan vi går tillbaks igen till vandrarhemmet så går vi inom Stora hotellet och dricker varsin Café Latte. På hemvägen ser vi rådjuren står kvar på fältet. Så söta.

Onsdag 20 juli

Stiger upp på morgonen för att duscha, packa och städa av rummet. Vi checkar ut och kör sedan mot Hamburgsund. Hittar ett trevligt Café där vi äter vår frukost. De säljer även glass där och Emmy vill så jätte gärna ha glass, men eftersom vi andra inte är så sugna på det just nu så får det bli glass senare. Vi går en runda i Hamburgsund, ser att man kan göra en resa ut på havet i 2,5 timmar och höra förskräckliga historier. Låter lockande men det får bli en annan gång.

Marstrand Foto Mats Nilsson

Vi bestämmer oss att köra till Marstrand för att göra ett besök där. Ca en till en och halv timmes väg från Hamburgsund dit. Vi hittar parkeringen och Emmy och jag håller tummarna för att det inte ska vara för dyrt så Mats ska få ett litet utbrott igen om parkeringsavgifterna 🙂 Nej, det är lugnt, endast 30 kr och då kan vi stå här till morgondagen kl. 12.03! Vi åker med linfärjan över till Marstrand. Vi är hungriga när vi kommer över och ser att de säljer Fish and chips. Vi beställer varsin strut med Fish and Chips som vi äter. Gott, fast säkert inte nyttigaste maten man kan hitta.

Mums! Foto Mats Nilsson

En liten promenad längs ön där de solar och badar. Jag blir enormt sugen på att bada, men har inga badkläder med mig (haft urinvägsinfektion och tyckte det inte var så lämpligt med bad). Fast nu skulle jag gärna velat haft badkläder med mig. Jag går ner för att känna på vattnet och detta gör att jag ännu mer skulle vilja bada. Mats föreslår att jag kan bada näck. Tror inte det skulle uppskattats här och nu!

Blommor på Marstrand Foto Lotta Nilsson

Jag vill gå längre men inte Mats och Emmy. Därför går jag en liten bit själv upp i klipporna. Här får jag utsikt mot Marstrands fästning. Vackert även ut över havet och de andra öarna runt om. Jag hittar sedan en väg längs gränderna och alla vackra trähus som ligger här. Mysigt.

Foto Lotta Nilsson

Möter sedan Mats och Emmy vid färjan som tar oss tillbaks mot bilen.

Vi kör inom Bäckebol köpcentrum i Hisings-Backa. Där går jag in på Stoff och Stil och shoppar loss. Rena julafton för mig. Så mycket tyg, kliar i fingrarna på allt jag skulle vilja göra! Köper tyg till lapptäcke, byxa och skjorta. Så var jag klar och Mats börjat tröttna på att vänta. För att höja stämningen igen i bilen förslår jag att vi kör inom laxbutiken så jag kan köpa lite varmrökt lax som vi kan äta till kvällsmat. Innan vi kör därifrån köper vi glass med en massa tillbehör.

Glass är gott 🙂 Foto Lotta Nilsson

Sedan är Markaryd nästa stopp.

Tack för du tog dej tid att läsa vår resberättelse och se alla bilder vi tagit.

Text: Lotta Nilsson  Foto: Lotta, Emmy och Mats Nilsson

Fjällbacka! Härligt ställe. Foto Mats Nilsson

Written by MatsNilsson

juli 22, 2011 den 11:15 f m

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hej på er!

  Vilken trevlig reseberättelse!
  Lotta! Såå fina bilder du har gjort! Solnedgången
  och bilden med den gula blomman är jättefina! De andra också så klart..
  Emmys vargbild är också bra tycker jag.

  Sommarhälsningar Åsa

  Åsa Andersen

  juli 23, 2011 at 4:47 e m

 2. Verkar som ni haft en lyckad minisemester.

  Carina

  juli 23, 2011 at 6:30 e m

  • Jodå det var hur fint som helst. Tror till och med att Emmy tyckte det var bra.

   Vänligen Mats

   MatsNilsson

   juli 23, 2011 at 9:06 e m

 3. Trevligt!!!! Vad flitiga ni är! Inget latande i solen här inte…..Vackra bilder! Men Lotta….Du ska väl inte feeeeega ur så när det gäller att bada näck, hahahaha
  Kramar till er alla 3! ///Malena

  Malena

  augusti 11, 2011 at 5:56 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: