Mats Nilsson's Blog

Inget är omöjligt vissa saker tar bara lite längre tid att göra

Reseberättelse från Norge

with 18 comments

Norge 2010

Vi startar vår resa torsdagen 22 juli.

Mor och far har kommit upp till Markaryd för att ta hand om Flexi och Emmy. Vi tar farväl av dem på morgonen kl. 8.30. Målet var att komma iväg kl 8 men som alltid blir det lite senare.

Vi kör till Kröderne kro där vi har en övernattning på motellet. Det är över förväntan. Vi äter kvällsmat där. Det blir hjortgryta med potatis och brysselkål. Faktiskt riktigt gott, men dyrt. Fast det vet vi att det är i Norge. 🙂  På rummet har vi med oss vår kylväska som vi pluggar in i vägguttaget. Men vad den väsnas! Därför sätter vi den på toaletten istället för i rummet. Den väsnas fortfarande ut i rummet där vi ska sova! Innan vi går till sängs så sätter vi oss nere vid vattnet och tar det lugnt. Fint men inte så jättefint som vi hoppas vi får vara med om senare under veckan.

Krøderer Kro vid bryggan. Foto Mats.

Dag 2 fredag 23 juli.

Vi äter frukost på motellet. Helt ok frukost med frallor, bröd, ost, skinka, marmelad, ägg och kaviar. Vi kör vidare vid 9 tiden.

Vägen vi kör på går längs en fjord kan man nog säga. Så vackert är det. När vi närmar oss Gol kör vi inom Gardeno som är en meteoritkrater. Vi offrar 150 norska kronor för att titta på detta.  Kanske inte riktigt värt varenda krona. Mats får några fina bilder därifrån plus att han får blåbärsfläckar på sina rena vandrings byxor!

Turistfälla???

Uttorkad flodbädd vid meteoritnedslagsplatsen Gardeno. Foto Mats

Vi kör vidare och vi kommer förbi Hardangervidda, ligger nedanför där vi kör. Det är så vackert så Mats får tårar i ögonen. 🙂 Vi stannar till och fikar vid ett fjällcenter där det säkert är jättefint att vandra. Mysigt ställe är det. Våfflor får det bli, för älggrytan de serverar kostar hela 200 NOK och det tycker jag är för dyrt! Mats hade säkert velat ha, men står över då jag inte vill ha.

Hardanger jøkul i bakgrunden. Foto Mats

Vi kör på slingriga smala vägar och kör igenom en massa tunnlar. Rena berg och dalbana upplevelsen tycker jag det är. Får stå emot att skrika så jag inte stör chauffören :). Kommer in i en tunnel som verkligen går runt, runt. Är som att köra i ett parkeringshus flera kilometer känns det som. Usch, tur att  det inte är  JAG som kör. När vi närmar oss Eidfjord rinner fjorden mellan bergen och det är så vackert, så vackert!!!! Hit vill man bara igen.

Vi får åka färja över fjorden vid Brurvik. Bil + en vuxen betalar vi 109 NOK för så det är frågan om vi kommer göra en massa besök till Eidfjord under vår vistelse här. Vi får se.  Vidare tar vi oss på den smala slingriga vägen mot Norheimsund. Vackert är det när vi kör längs fjorden men vilken väg!!!

Vi kommer fram till stugan där vi blir välkomnade av Irene och Eigil. Vår hytte är verkligen till belåtelse, här ska vi säkert trivas. I närheten dånar Steindalsfossen. Irene visar oss en stig som går neråt där man kan gå under Steindalsfossen. Den stigen måste vi testa!

När vi kommit till ro i hytten och packat in alla grejor tänder Mats grillen och jag kokar ris så vi kan få lite middag. Så gott vår grillade fläsk och kassler smakade. Jippi för vår kylbox som tog våra matvaror tryggt till Norheimsund. 🙂

Dag 3 lördag 24 juli

Efter första natten i stugan äter vi frukost ute. Vilken utsikt vi har från vår uteplats.

Utsikt från vår frukostplats. Foto Mats

Mats och jag åker sedan ner till Norheimsund och går in på Turistinformationen för att få lite mer info. Vi får kartor och info om fjordturer och fjällvandringar. Vi väljer att åka upp till Fitjadalen. Där är det en liten sjö som man kan gå runt om man vill. Vi känner dock endast för att gå en mindre sträcka. Kanske inte mer än 2,5 km  går vi in i skogen/bergen. Vi kommer fram till några bänkar där vägen tar slut och endast en vandringsstig börjar. En fika paus får det bli här. Efter kaffe och makrill och tonfisks mackan tar Mats kameran och letar efter de rätta motiven.

Jag tar fram min bok och lägger mig på bänken för att läsa. Solen skiner så det är underbart! När Mats fotograferat färdigt där går vi vidare ner igen. Stannar till vid forsen och tar några bilder på ett vattenfall. Väl vid bilen äter vi frukt och så kör vi vidare tillbaks till hyttan.

Väl i hyttan igen så tänder Mats grillen och jag skalar potatis. Idag bjuds det på korv med potatissallad. Gott smakar det när vi sitter på vår utsiktsplats och tittar ner mot Norheimsund och Hardangerfjorden. Trötta är vi sedan, Mats somnar i soffan med boken i hand. Jag väcker honom så han går in och borstar sina tänder. Sedan kryper han in sidan om mig i min sovalkov och efter ett tag så snarkar vi båda. Vid halv tolv kryper Mats upp till överslafen. Jag går in och borstar tänder och gör mig redo för att sova. Ja, just det för att sova men nu är jag klarvaken och hör alla ljud och kan inte somna igen! Så småningom kommer John Blund, jag somnar och vaknar först vid sju.

Dag 4 söndag 25 juli

Vi äter frukost och Mats gör lite bilder på oss när vi äter vid vår underbara utsiktsplats. Vi njuter av tillvaron!

Vi packar ner lite lunch och sedan beger vi oss till Steinstø. Väl där kollar vi in när fjordbåten Peer Gynt ska gå sin fjordtur till Botnen. Kl 12.30 går den och klockan är endast 10. Vi tar därför en liten vandringstur upp bland fruktträden vid Steinstø. Hittar en väg som går till Bjørke. Ska ta 1 timme enligt info på karta. Men med vår takt så går det långsammare så vi beslutar oss för att gå så långt vi hinner och vända så vi hinner ner till båten i tid.

Bjørke fruktodling. Foto Mats

Vandringsfärden genom fruktträden är solig och fin. Mats ger mig lite lektion i fotograferandet på väg upp då vi stannar för att fotografera utsikt och natur. Något lär jag mig nog :). När vi gått en bit och vi endast traskar i skog och inte har utsikt över fjorden längre beslutar vi för att vända neråt igen för att inte missa båten. Turen neråt går snabbare än uppåt så vi har en hel timme på oss innan båten går.

Kapten kommer och vi får stiga ombord på Peer Gynt. Vi sätter oss uppe på däck för att få bra utsikt. En guidad tur in i fjorden får vi. Inte lätt att förstå norskan när de guidar men en del uppfattar vi. En underbar tur är det in i fjorden.

Mot byn Botnen. Foto Mats

Väl framme i Botnen vandrar vi inåt dalen. Gör upprepande stop på vägen för att fotografera och Mats lär mig lite till. Hoppas bara jag kommer ihåg! Vi blir hungriga och stannar för att fika vid ett stengärde. Vi sätter oss ner och tar fram kaffe och våra mackor. Att mackor kan vara så gott kan man förundras över! Rätt som det är ser jag något som kryper ner mellan stenarna! Ja, vad var det? Såg ut som en fet mus. Kanske det kan vara en mullvad? Typiskt bara jag som ser den så Mats tror knappt på mig. Mats försöker få den till att komma fram igen genom att slänga lite brödsmulor till den. Nej, den vill inte visa sig igen.

Vi går sedan förbi en lada som jag tycker ser ut som vår vedbod. Bara halva är gaveln är målad!

På kartan som jag har finns en liten vandringsrunda som ska ta ca 1 timme, Furehaugen rundt. Vi påbörjar denna runda då vi har ca två timmar kvar tills båten ska ta oss tillbaks igen. Med vårt tempo så räknar vi med att vi går så långt vi hinner och vänder sedan igen. Vi följer stigen och kommer sedan till en fors som är väldigt stenig. Underbart vackert är där och vi förevigar det hela med våra kameror. Tyvärr kan man inte få hela upplevelsen med på bild. Mats ber mig sätta mig ner vid en stenkant och dingla ner med benen och inte är det jättelångt ner men jag känner av svindeln ändå. Hoppas bilden blev bra!

Dingla med benen. 🙂 Foto Mats

Vi fortsätter en liten, liten bit till och stöter på en norrman som vandrar. Han undrar var vi kommer ifrån. Jag säger lite käckt, ”Sverige”. Då skrattar han och säger ni har väl ändå inte vandrat därifrån. Jaha, han menade vart ifrån vi vandrat. Mats säger vi inte är några erfarna vandrare utan bara kommit ifrån fjordbåten och vandrat därifrån. Norrmannen vandrar vidare med lätta steg och vi förstår att HAN har vandrat långt!

Bergsget!!! 🙂 Foto Mats

Mats och jag vänder sedan tillbaka igen för att hinna med båten. Väl nere vid båten så har vi lite mer en dryg halvtimme på oss till båten ska gå. Färden tillbaks är kyligare än när vi åkte in i fjorden. Så Mats får hålla om mig så att jag inte ska frysa. Mysigt, 🙂 bra ibland med lite kyla! Väl i hamn igen tar vi bilen tillbaks till hyttan.

Trötta är vi när vi kommer tillbaks till hyttan, så vi tar det med ro. Mats tar en öl och jag ett glas rosé plus lite tortillas med dipp.

Kvällsmaten består av ris, grillad kotlett och bea sås. Säkert gott!!!

Dag 4 måndag den 26 juli

Vi stiger upp kl. halv åtta. Molnigt är det idag. Ska det kanske bli lite regn till och med idag? Så pass varmt ändå så vi kan sitta på vår favoplats och äta frukost. Vi bestämmer oss för att köra mot Tysse idag.

Efter disk och ha packat ner matpaket kör vi iväg ner till Norheimsund där vi tänkt se om vi kan få tag i någon karta över området vi ska till. Vi kommer ner till byn halv tio och de öppnar inte förrän tio så vi beslutar oss för och se om vi inte kan få tag i någon karta på vägen. Vägen är smal och slingrig som alla vägar verkar vara i Norge. Kommer igenom ett antal tunnlar innan vi hamnar i Kvamskogen. Ut med vägen hittar vi ingen Turistinfo där vi kan fråga efter karta.

Vi kör vidare mot Tysse. Väl där tar vi och kör mot centrum. Inget som liknar centrum hittar vi. Vänder kör och kör mot andra hållet sedan. Inte heller där hittar vi någon turistinfo. Fint är det visserligen i Tysse men inget fotografiskt för Mats just då.

Vidare går vår färd mot Kvamskogen igen. På vägen stannar vi vid en rastplats där det ligger ett vattenfall som Mats gör bilder på. Under tiden sitter jag och läser min bok. Solen dyker upp. Kör sedan vidare mot en utsiktsplats precis innan Kvamskogen. Underbar dalgång med ett häftigt vattenfall. Fallmetet på 80 meter. Vi  går ner till vattenfallets slut där vi äter macka och dricker kaffe innan Mats tar fram kameran och förevigar vattenfallet. Jag läser lite till i min bok.

En gul liten blomma. Foto Mats

Kör sedan vidare till Kvamskogen, stannar till vid en campingplats och hör oss för om karta över området. Tyvärr har de slut på dem. Vi får dock en liten beskrivning av en man där om var vi kan hitta vandringsleder. Vi kör vidare till en parkeringsplats där vi stannar tar på våra vandringskängor och kränger på oss våra ryggsäckar för att vandra. Då upptäcker Mats att skyltarna visar enbart skidspår (tror han). Ser ut som vi bara kommer upp till stug/hyttområde. Därför sätter vi oss i bilen och kör vidare. När vi ska in i en tunnel så är det helt plötsligt stopp och en kö av bilar har uppstått. En brandman ser vi som står och dirigerar. Då tänker jag, ”vi kunde stannat kvar och gått en bit in i Kvamskogen”. Hur som helst tar det inte så lång tid innan vi förstår vad stoppet måste ha berott på. Troligen en gammal Volvo som fått motorstopp eller något mitt inne i tunneln så man måste bärga bort bilen. Vi kommer vidare och tar oss tillbaks till Norheimsund igen.

Inne på Turistinformationen i Norheimsund köper vi en karta vilket vi tror är en vandringskarta men verkar vara en fiskkarta då vi studerar den mer noggrant. Ok, vi har vår karta nu så vi kan se var vi kör och är någonstans framöver. 🙂

Tillbaks i stugan träffar vi vår värdinna  och konstatera att vi har ett härligt väder. Vi får lite info och tips om var man kan bada i Norheimsund. Något bad för herr Nilsson lär det inte bli, men kanske jag tar ett dopp. Vi får se. Efter lite macka och öl går vi ner längs stigen från stugan  till Steindalsfossen. Vackert är det och väl framme vid ”turistfällan” så gör Mats en del foto på vattenfallet. Otroligt mycket turister är där och de typiska turistfotona görs. Riktigt kul att se. Vi tittar även förbi souvenir butiken där nere. 990 NOK för en lussekofta, undrar om den är äkta?

Turist? Saknas bara norgemössan för att det ska bli perfekt. 🙂 Foto Lotta

Upp igen för stigen till stugan igen. Mats pustar ut med en öl och jag hänger upp hängmattan och lägger mig och läser en stund där. Fryser sedan och går in för att skriva dagbok på laptopen.

Latmask! Foto Mats

Mats påbörjar middagen. Blir kyckling och pasta med tomatsås. Smakar gott även om maten inte är avancerad. Lite gott rött vin där till så är tillvaron helt kanon. Efter maten kryper vi in i stugan och Mats läser medan jag blir utkommenderad att göra en fin bild på vår utsikt. Blir inte bra då objektiv på kameran jag får av min kära make inte är det som krävs att få verkligenheten rätt i bild. Lat som jag är så orkar jag inte byta objektiv så det blir ingen bild på det som ser vackert ut. Och snart har vyn ändrat sig så det är inte lönt att anstränga sig. Jag nöjer mig med bild i mitt minne. Ska snart lägga mig ner och läsa vidare i min bok.

Dag 5 tisdag den 27 juli

Vaknar till en solig dag. Går upp och in och duschar. När jag kommer tillbaks till stugan har Mats också vaknat. Han har börjat koka upp ägg till vår frukost. Solen skiner, vi dukar fram vårt frukost bord vid utsiktsplatsen. Vi äter frukost och beslutar oss att köra ner mot Strandebarm. Vi packar ihop lite lunch. Idag får det bli lite kasslersallad och bröd. Vi kör iväg först vid halv elva tiden. Vägen söderut slingrar sig fram. Vi kommer förbi några utsiktsplatser som vi konstaterar vi ska stanna på vägen tillbaks. Väl framme i Strandebarm kör vi upp till en vandringsstig. Vi tar på oss våra vandringskängor och tar på våra ryggsäckar. Dock lämnar vi vår lunch kvar i bilen. Vi vandrar uppåt på en stig. Stigen går över stenblock som jag konstaterar måste vara mycket hala då det är blött väder ute. Efter ca en halvtimmes vandrade träffar vi på några andra som också är ute och vandrar. De undrar var vi utgått från och vart vi är på väg. Önskar oss en god tur. Vi fortsätter dit vi tror vi ska gå men upptäcker sedan att kartan vi köpte igår är totalt värdelös för vandrande (gå på tur). Dock tror Mats att han vet var vi är så vi ändrar kurs och går neråt igen då vi konstaterar att den lilla sjö vi trodde vi skulle gå till är för långt bort. Vi kommer till en flora som Mats gärna vill fotografera så vi stannar där.

Okänd blomma. Någon som vet? Foto Mats

Jag sätter mig ner och läser en stund. Vi fortsätter. Tittar på karta och jag tror vi är totalt ”lost”. Men min käre make intygar mig att han har koll på läget och berättar var vi ska gå för att komma ner till bilen igen. Stigen vi följer är nästan helt igenvuxen. Jag känner av att blodsockret sjunker och känner panik att vi har lämnat matsäck i bil och inte vet var vi är till 100 %. Men jag SKA lita på min man! Vi kommer tillbaks till stigen vi började gå och jag känner mig lugn igen. Vi kommer så småningom till bilen.

Vilse!!! med så här fina skyltar överallt. 🙂 Foto Lotta

Kanske vilse. 🙂 Foto Lotta

Vi  kör vidare söderut. Vi stannar på vägen där vi hittar en bänk och bord att sitta vid. Lunchen är efterlängtad! Vi äter och kör sedan vidarare söderut. Vänder efter ett tag. Kör tillbaks och letar efter rastplats som vi sett innan för att stanna vid och dricka lite kaffe. När vi nästan är framme i Norheimsund hittar vi rastplatsen. Stannar och dricker lite kaffe. För första gången ser vi en svensk bil på parkeringen sedan vi kommit till Norheimssund.

Vi kör vidare till Norheimsund och kör ner till badplatsen som Irene har nämt för oss. Jag tar med mig bikini och handduk för att eventuellt ta ett dopp. Väl borta vid badplats som består av brygga och trampolin tar jag mig ett dopp. Faktiskt härlig temperatur i vattnet. Lite väl mycket sjögräs och tång så jag är inte i vattnet allt för länge. Uppfriskande är det i vart fall.

Han bakom kameran är en badkruka! Foto Mats

Längs strandpromenaden. Foto Lotta

Vi tar en liten promenad längs strandkanten innan vi kör iväg till stugan igen. Väl där sätter vi oss och läser bok och tar det med ro innan vi påbörjar middagen. Emmy hör av sig och undrar lite över hur hon ska tillaga sin middag. Kanske hon känner sig ensam där hemma ;).

Vi grillar fläskfilé med potatis och tomatsås med vitt vin. Gott! Efteråt läser vi och myser!

Dag 6 onsdag den 28 juli

Idag regnar det! Vi får sitta inne och äta för första gången i stugan. Vi intar lite frukost innan vi beger oss iväg till Bergen. Vi packar lite matsäck och bestämmer oss för att låta maten ligga kvar i bilen då vi är i stan. Ja, det slutar med att vi får endast kaffet med oss så när vi kört ca en halvmil så får vi vända om och hämta mat, vatten och frukt.

Vi kommer fram till Bergen vid halv elva tiden. Parkerar i ett parkeringshus. Går ner till Bryggen och tittar på kulturarvet.

Världsarv. Foto Lotta

Det regnar och tur är väl att vi har regnställ på oss. Vi känner oss kaffesugna plus behöver besöka toalett så vi letar efter ett fik. Vi hittar ett café. Café Magdalena heter det. Vi går in och beställer kaffe och varsin laxmacka. Konstigt folk därinne tycker vi. Lite av folket som sitter där verkar vara de som annars sitter  på ”A-lags” bänken. Vi ser ett rum på fiket som är vilorum. ”Tänd ett ljus och be en bön” läser vi. När vi fikat klart och går ut så ser vi att det är ett typ missions kaffe. Då vi kommer ut från fiket har det slutat regna. En kyrka ligger precis bredvid. Vi tittar in i kyrkan. Kyrkklockan klämtar och utanför sitter en man och skriker något, kanske inte vid sina sinnes fulla bruk!?

Vi går vidare och hittar turistinformationen som vi tidigare letat efter. Går in och hämtar lite kartor och så. Mats blir haffad av en universitetsstudent och får fylla i en enkät om semestrar och Norge.

Vi går vidare upp mot Johanneskyrkan där jag går in och tittar. Mats står utanför och väntar. Vi hittar naturhistoriska museet. En botanisk hage finns utanför som vi besöker. Inte stor så det går snabbt att gå igenom. Vi går vidare förbi studentcentret. Kommer förbi Konstmuseet  och Grieghallen. Vi stannar till  på Festplassen vid Lille Lungegårdsvann. Där står något konstigt konstverk som vi fotograferar.

Hungriga på lite sushi har vi blivit. Vi har gått förbi ett par sushi ställen så vi börjar leta efter dem. Hittar inte först, kommer förbi en saluhall nere vid Bryggen som vi går in i men där är det dyrt så vi fortätter leta. Vi hittar till sist Sumo där vi sätter oss och beställer in 2 sushimeny. Snåla är vi så det blir endast vatten till. 38:- för en läsk/mineralvatten tycker vi är för dyrt! Sushi är mycket god. Njuter av varje tugga. Så det var värt sina 338:-.

Norsk fisk? Foto Lotta

Efter lunchen går vi tillbaks till parkeringshuset. Klockan har hunnit bli sådär lite över tre. Hela 176:- får vi betala i parkeringsavgift. Inte billigt precis. Oj, vilken smålänning jag är J.

Vi kör tillbaks till Norheimsund igen. Stannar dock på vägen för att dricka vårt kaffe och äta den medhavda mackan och frukten.

Hemma i stugan konstaterar vi att Bergen har inte imponerat på oss direkt. En fjällvandring gillar vi bättre!

Till kvällsmat blir det kotlett med spagetti, burkchampinjoner grillade i olja med krydda och broccoli.

God natt imorgon är det vår sista hela dag i Norheimsund.

Dag 7 torsdag den 29 juli

Vi vaknar till ett härligt soligt Norheimsund. Vi sätter oss på utsiktsplatsen och äter frukost och bara njuter.

Frukost i det härliga vädret. Foto Mats

Efter frukost packar vi lite lunch. Eftersom vårt bröd tagit slut tar vi vägen förbi Rema för att handla bullar med oss. Vi fortsätter norrut till Granvik. Där är sjön helt spegelklar så vi stannar så Mats kan gör lite bilder. Han hinner precis göra de innan vattnet börja krusa sig och den perfekta bilden är borta.

Spegel spegel på väggen där....... Foto Mats

Vi kör lite längre bort och beslutar oss att fortsätta mot Ulsvik. Vi kör förbi Espelandsdalen. Vi försöker hitta någonstans att parkera så vi kan fika. Till sist hittar vi en väg vi kan köra in på och parkera bil så vi kan fika. Väl där så tror jag att man kan vandra lite grann längs sjön däruppe. Vi hämtar vandringskängor och tar våra ryggsäckar och börjar gå. Men tyvärr är det privat mark. Vi vänder och går mot det andra hållet där vi hittar en stig, men den går bara till en stuga några hundra meter in så vi får vända igen. Så det blev minimal vandring idag. Vi kör vidare mot Ulsvik. Vi sätter oss där vid vattnet och bara njuter en stund.

Kör vidare upp i bergen igen. Stannar till vid en parkeringsficka med panorama utsikt. Där står det en finsk bil som verkar fått problem. Mats fotograferar och går sedan fram och frågar det finska paret om de behöver hjälp.

Utsikt över Ulsvik. Foto Mats

Mats lånar ut mobil och kollar GPS så att de kan ringa till sin assistanshjälp. En svensk bil stannar också till. Tjejen i den kommer fram till mig och pratar. Tycker hennes man ska stanna överallt och fotografera. Hon längtar hem till sina 3 barn. 21, 19 och 15 tror jag de var. De kör vidare. Vi stannar tills den finska familjen ringt efter hjälp. Vi kör vidare ner igen. Nu hörs våra bromsar mysko! Jag biter på naglarna och önskar vi är i stugan igen. Turen ner är vacker men inte alltid man kan njuta då vägen är smal och krånglig.

Väl i stugan kokar vi lite pasta. Gör pastasallad med grillad kassler, som vi grillat dagen innan. Gott. Dricker upp vårt sista röda vin. Går in till Eigil och Irene och tackar för oss och vill betala för städning. Vi behöver inte betala för den säger Eigil, Irene är inne och duschar då de precis blivit färdiga att slagit hö på sin tomt. När vi kommer tillbaks till stugan igen kommer Irene och tar farväl av oss. Vi tackar och vi får varsin norsk klem av Irene. De har varit ett underbart värdfolk och stugan har verkligen varit kanon!

Dag 8 fredag den 30 juli

Jag vaknar till vid kvart över sex. Regnat i natt har det gjort så det är blött ute. Jag hör bjällrorna från fåren och tänker att det är sista morgonen jag hör dem.

När vi kom första kvällen och hörde bjällrorna tyckte både Mats och jag det påminde om Österrike och undrade om det gick kor här. Dagen efter när vi körde ner mot Norheimsund såg vi att det var fåren som stod för bjällrandet.

Nu kom Mats in från huset då han duschat färdigt. Bäst jag går in och duschar så vi kan äta frukost och packa in det sista i bilen innan vi beger oss hemåt igen.

Vi kör hem längs Hardangerfjorden och tar färjan över vid Brurvik. Kör till Eidfjord där vi stannar och tar en fikapaus. Vackert är det här men tyvärr gör det sig inte rättvisa på bild. Vi stannar till vid Hardengervidda naturcenter för att köpa med ett litet norskt minne till Emmy. Vi fastnar för en norsk mössa där det också ingår ett pannband i priset. Hon blir säkert glad för mössan :).

Eidfjord.

Vi kör in tunnlar som går runt, runt  uppåt, uppåt. Men denna gång uppfattar vi inte det som ett parkeringshus som när vi körde nerför. När vi passerar Vöringsfossen stannar vi till för att se om vi kan få lite bilder på forsen och stupet. Och gud vad rädd jag är när Mats sätter sig nära kanten för att fotografera rakt nedåt. 182 meters fall har denna fors så nog för att man får svindel! Nästan så jag ångrar vi stannade då jag är livrädd för att Mats ska trilla ner. Då jag ser en minnesplats med blommor från ett fall för ett år sedan blir jag ännu mer skrajsen! Allt går bra och vi kör vidare. Hoppas bilderna blev bra.

Kanske inte så bra bild så det var värt att se döden i vitögat, men det var en häftig känsla att sitta så nära. Foto Mats

När vi kört förbi Geilo och närmar oss Gol känns det dags för ett toabesök och lite lunch. Vi kör och kör. Kör förbi Gol och även Gardnos, där vi tittade på meteoritkratern, innan vi hittar en rastplats. Inget WC där så det är att gå in bland buskarna och sätta sig. Vi äter vår medhavda pastasallad med kassler. Rester från igår, lika gott som då.

Strax efter fyra närmar vi oss Oslo och Kjell och Annas lägenhet. Tack för GPS annars hade det varit svårt att hitta var de bor. Vi blir välkomnade av Kjell och Anna. En fin liten lägenhet har de. Kjell och Anna föreslår att vi ska gå en liten promenad innan vi äter. Vi går till en park som ligger på en höjd där vi kan titta ner mot stan. Strax tillbaks i lägenheten gör de färdigt maten och vid närmare tio-tiden äter vi. Sent men mycket gott!

Anna & Kjell. Foto Lotta

Dag 9 lördag den 31 juli

Planerat att vi ska lämna Kjell och Annas lägenhet mellan nio, tio tiden på morgonen. Men det blir nog närmare tio skulle jag tro som vi lämnar Oslo.  Både Kjell och Anna åker med oss. Kjell ska hem till sin pappa för att fira hans födelsedag och Anna ska hem till Ängelholm för att ha lite semester i 2 veckor.

Vi kör Kjell till Halden där han hoppar av utanför sin mammas lägenhet. Hon bor i den gamla delen av Halden bland gamla gränder som ligger fint.

Vi kör vidare in i Sverige och ner till Uddevalla där vi tar en middagspaus på Mc´Donalds.

Vid halvfem tiden är vi hemma igen i Markaryd. Kör inom Gränsbygden för att köpa lite kvällsmat då vi  inte vet vad som finns i vårt kylskåp.

Vi kramar om Emmy och Flexi då vi kommer hem. Verkar som Flexi är mest glad att se Anna! Emmy är lite blek efter fest dagen innan. ”När katten är borta, dansar råttorna på bordet……”

Mats tänder grillen efter att Anna, Emmy och jag varit ute och gått med Flexi en runda. Oj, vad gott det var att vara hemma igen i sitt eget kök och laga mat. Och redan har jag fått igång tvätt maskinen. Imorgon får jag fortsätta med strykning och mer tvätt….. 😦

En trevlig semester har vi haft med många härliga upplevelser i den norska naturen. Skulle tro att det blir fler resor dit. Hoppas jag….

/Lotta

Written by MatsNilsson

augusti 3, 2010 den 9:21 f m

18 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Fantastiskt fin reseskildring och vilka bilder – jag förstår att Mats blev tårögd ……………

  Far, Svärfar

  augusti 3, 2010 at 10:13 f m

  • Du var snabb till att läsa, hann ju knappt publicera. 🙂
   Tack Lennart.
   Vänligen Mats

   MatsNilsson

   augusti 3, 2010 at 10:17 f m

  • Tack för att jag fick ta del av era reseminnen, helt fantastiska bilder, man blir nästan tårögd!
   Kram från Yvonne

   Yvonne Blomgren

   augusti 10, 2010 at 8:28 f m

   • Tack Yvonne!
    Roligt att du ville läsa om våran härliga Norgesemester.

    Vänligen Mats

    MatsNilsson

    augusti 10, 2010 at 11:04 f m

 2. Uppenbarligen en riktigt trevlig resa som ni genomfört. Man blir sugen på nått liknande om man bara kan jobba bort den där smålänningen som har börjat att spira i en… 🙂
  Den där okända blomman är förresten en klockljung.
  (http://linnaeus.nrm.se/flora/di/erica/erica/erictet.html)
  mvh Tomas

  Tomas

  augusti 3, 2010 at 1:41 e m

  • Det går att göra resan billig.
   Vi hade mycket mat med oss så det blev rätt billigt när vi väl var där.
   Du kommer inte att ångra en sådan resa det kan jag lova.
   Tack för informationen om blomman. Har inte haft tid att söka efter den än.
   Vänligen Mats

   MatsNilsson

   augusti 4, 2010 at 7:40 f m

 3. Vilken toppen semester ni har haft, tack snälla för att jag har fått taga del i detta härliga semester upplevelse ni har haft.
  Kram från Marianne

  Marianne

  augusti 10, 2010 at 7:41 e m

  • Tack Marianne!
   Det var så lite så, roligt att du ville läsa om vår härliga semester.

   Vänligen Mats

   MatsNilsson

   augusti 11, 2010 at 11:22 f m

 4. Fantastiska bilder….proffsiga!
  Snart vågar man inte skicka sina foto till er mera..
  Norge är fantastikst enl målarn och han har lovat visa mig vårt grannland snart..
  Hälsn Nita

  Nita och Torbjörn

  augusti 18, 2010 at 1:12 e m

  • Tack Nita och Torbjörn,
   Alltid roligt att få foton från er, så sluta inte sända dem….
   Norge är fantastiskt.
   Hälsn Mats och Lotta

   MatsNilsson

   augusti 19, 2010 at 7:22 e m

 5. Har redan ringt och talat om att dina bilder är fantastiska, men jag skriver det också!!

  Jag vill verkligen lära mej mer.

  Hälsn. Åsa

  Åsa Andersen

  september 1, 2010 at 2:14 e m

 6. Hallo Lotta, hallo Mats,

  die Photos sind wunderbar. Euer Haus sieht phantastisch schön aus. Das ist sicher einer der besten Ausblicke, die man von einer Hängematte aus haben kann.

  The photos are wonderful. Your house looks beautiful. This is certainly one of the most fantastic views you can have out of a hammock.

  The very best greetings from Bielefeld

  Karsten

  Karsten Jurgschat

  september 2, 2010 at 7:05 f m

 7. Fantastiske bilder fra et flott land, som jeg er så heldig å få bo i. Tusen takk for at dere ville dele med meg. Jeg er imponert, både over bloggen og bilder. Velkommen tilbake.
  Klem fra Berit

  Blomsten heter Klokkelyng på norsk. 🙂

  Berit Moe

  februari 15, 2011 at 1:31 e m

  • Tack så mycket Berit!
   Vi kommer säkert att återkomma till detta vackra land.

   Vänligen Mats och Lotta

   MatsNilsson

   februari 16, 2011 at 5:40 f m

 8. … läste inte alls allt, men bilderna är fantastiska.
  Vi körde mc i Norge för några år sen, det var också en upplevelse utöver det vanliga!
  Tack för att jag fick titta!

  Sigge

  juli 3, 2011 at 4:45 e m

  • Tack så mycket Sigge!
   Norge är fantastiskt på alla sätt och vis, även priserna 🙂

   Vänligen Mats

   MatsNilsson

   juli 3, 2011 at 5:30 e m

 9. Hej! Jag sa ju förr eller senare 🙂 … och dessa vackra bilder satte fart på mitt norska hjärta.
  Ille flotte bilder, så takk for at dere deler med dere av disse bildene da! Hade godt og kos dere på neste tur! 🙂

  RedRaven888

  april 23, 2013 at 12:48 e m

  • Tack så hjärtligt!
   Trevligt att det norska hjärtat fick fart på dig. 🙂

   Vänligen Mats

   MatsNilsson

   april 23, 2013 at 5:06 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: