Mats Nilsson's Blog

Inget är omöjligt vissa saker tar bara lite längre tid att göra

Rädd för att bli bortglömd!

with 11 comments


Vet inte om det är för att jag känner mig bortglömd eller för att jag bara var sugen på att göra ett inlägg här igen. Spelar egentligen ingen roll vad orsaken är, kände bara för att skriva lite. Inget har egentligen hänt i livet, allt är som det brukar. Fotograferar extremt lite just nu, har inte känt för det alls. Hittar inte inspiration, eller rättare sagt, har blivit mätt på foto. Vet inte om det är för att jag har tittat på så extremt mycket bilder och känt att jag inte har något att tillföra. Eller för att jag inte har tyckt om det jag sett men upptäckt att de bilder som jag sett är väldigt omtyckta av andra och det är mitt sätt att se på dem som är fel. Man kan inte tycka om alla bilder, det är helt omöjligt. Vi alla har olika preferenser om vad som är en bra bild, och det är så det ska vara. Det är bara att gilla läget.

Tog ett stort steg och avaktiverade Facebook, kände att det blev för mycket. Så mycket skit helt enkelt. Nu talar jag inte om bilder, jag talar om alla inlägg som görs. Upptäckte att jag bara satt och kollade vad som lagts in utan att egentligen bry mig. En massa upprepningar, delningar hit och dit. Det bara upptog min tid. Började fundera varför jag sitter där varje dag och bara glor på en massa inlägg som många gånger retade upp mig. Jag var ingen bra Facebookmedlem, lärde mig inte funktionerna och det är väl därför jag blev frustrerad över alla inlägg. Bilder och inlägg som visades flera gånger om. Var det bra bilder och inlägg som jag gillade så var det väl helt ok, men bilder och inlägg som jag inte gillade kördes ju om och om igen.

Så jag tröttnade på detta fenomen. Facebook är inte för alla helt enkelt. För en del kanske det passar alldeles utmärkt och jag ser inget fel i det. Ser inte ner på personer som har Facebook, gillar dom det så ska de givetvis ha det. Men det funkade inte för mig. Har varit ifrån det i snart 2 veckor, kan inte påstå att jag har saknat det. Har upptäckt att jag använder mobilen och datorn till annat istället.

Jag har varit väldigt aktiv på Instagram, har gillat detta väldigt mycket. Har publicerat en hel del bilder där under den tiden jag har varit med. Har gillat den formen av publicering. Snabbt och enkelt, lite text till bilden och iväg. Syns runt hela världen och man får en massa respons från personer man inte känner eller har träffat. En hel del från andra länder som har gillat och kommenterat. Hur länge jag kommer att använda mig av Instagram vet jag inte, men jag kör på så länge jag känner för det.

Om jag kommer att ta upp bloggandet igen vet jag inte. Kanske blir det sporadiska inlägg? Det hänger nog mycket på om jag får lusten till att fotografera igen. Visst finns lusten där, men många gånger känner jag att det jag vill göra redan är gjort och det blir en upprepning. Eller så har någon annan gjort det och det blir en kopiering. Det snabba bildflödet i dagens it-samhälle gör ju att det är svårt att bli först och att vara unik. Har man fel kanaler så är man ju hopplöst efter.

Har ställt mig frågan många gånger om jag verkligen behöver vara unik? Räcker det inte att bara göra bilder för att jag gillar det? Visst gör de det, men det finns alltid något i mig som gärna vill visa något unikt, som gärna vill sticka ut. Man vill ju få en bekräftelse att man är någon. Det är väl så vi funkar skulle jag tro. Rubriken är väl rätt typisk för en sådan som mig. Man vill gärna gå sin egen väg men samtidigt så vill man ju bli ihågkommen. Jag vill ju gärna att mina bilder tar plats, skapar reaktioner, sätter mig på fotokartan. Önsketänkande är det väl? 🙂

Förra veckan så fick jag en utmaning av en medlem på Instagram att visa en bild om dagen i 5 dagar och de skulle vara svartvita. Har alltid gillat utmaningar så jag ställde ju givetvis upp på det. Men eftersom jag inte har gjort några nya bilder på väldigt länge så fick det bli arkivbilder. Tror alla bilder som jag visade förra veckan på Instagram är bilder som jag visat här innan. Men ingen av dem har nog visats i svartvitt? Tänkte att ni, mina bloggläsare skulle få se dem också. Ska villigt erkänna att jag inte har kollat om de har visats här innan. Finns de här så är de säkert visade i färg, så lite annorlunda kommer det säkert att kännas. En del bilder har aldrig fått tanken att konverteras till svartvitt, men efter att ha gått igenom en del bilder och testat att göra en snabb konvertering så upptäckte jag en hel del bilder som verkligen gjorde sig bra monokromt.

Tack för denna gång, kanske hänger jag här lite mer nu framöver. Vi får se hur det blir.

Skärsjön i vinterskrud.

Kärrsnäppa och Spovsnäppa. Öland, Kapeludden.

Näckros. Skärsjön Markaryd

Kniphanne spelar för Kniphonor. Skärsjön Markaryd

Vraket på Ölands norra udde.

 

Written by MatsNilsson

november 17, 2014 den 10:31 f m

11 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Fina bilder allihop! Kan man lägga upp bilder från datorn på Insta? Jag har inte fått till det… Tar heller inte mycket bilder, helt inspirationslös!

  Eva-Lotta

  november 17, 2014 at 12:32 e m

  • Tack Eva-Lotta! Via datorn går det inte att lägga upp bilder till Instagram, inte som jag har sett i alla fall. Endast via mobil eller surfplatta som jag förstått det.
   Vänligen Mats

   MatsNilsson

   november 17, 2014 at 3:24 e m

 2. Med såna vackra och speciella bilder blir man inte bortglömt. 🙂 Den första är helt fantastik!

  Antonia

  november 17, 2014 at 1:00 e m

 3. Velcommo tobacko : ) Klart du ska hänga här!

  MarieK / PN

  november 17, 2014 at 11:04 e m

  • Tack Marie! Det var snällt av dig. Ska försöka hänga här lite oftare, kanske kommer inspirationen när jag minst anar det.
   Vänligen Mats

   MatsNilsson

   november 19, 2014 at 1:53 f m

 4. Superfina! Speciellt bild nr gillar jag 🙂 När det känns som man tar bilder för andras skull förstår jag att man kan tappa inspirationen 😦 Att hela tiden känna att man måste sticka ut och vara unik… För vem? Dina bilder är vilsamma, sköna, vackra. För säkert fler än mig 🙂

  annikakellnerfoto

  november 18, 2014 at 6:14 e m

  • Tack så väldigt mycket för de vänliga orden! Att göra bilder för andra ska man ju helst inte göra, men man faller lätt in på det. Man glömmer ofta bort sig själv när man gör bilder för andra och det är väl det som har hänt mig. Unik och nyskapande är något som jag har försökt sträva efter i många år men har upptäckt att det blir mest kattskit med det. Ska försöka bry mig mindre om andra och hitta tillbaks till mig själv. Om inget annat så ska jag åtminstone skita i vad andra gör och bara göra det jag vill göra. Sen om det råkar vara likt andra eller ej det får jag helt enkelt leva med. Vill ju ha roligt när jag fotograferar. Roligt blir det ju när man gör det man vill. 😉

   Vänligen Mats

   MatsNilsson

   november 19, 2014 at 2:04 f m

   • Svårt att vara unik idag när var o varannan har en bra kamera o det fotograferas så ofantligt mycket. Nä fota för att det är roligt så lyser snart din personlighet igenom! O det är ju bara du som kan vara du 🙂

    annikakellnerfoto

    november 19, 2014 at 7:10 e m

 5. Inte en chans att du blir bortglömde …. speciellt inte med sådana bilder … CU Thorsten

  Thorsten

  november 25, 2014 at 8:11 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: